Možda ste pre čuli za Pantone, instituciju koja ističe glavne sezonske boje sa modnih pista, bira Pantone boju godine, predviđa globalne trendove boja i savetuje kompanije o boji za vizuelni identitet proizvoda i brenda. Preko 20 godina Pantone-ova boja godine uticala je na razvoj proizvoda i odluke o kupovini u više industrija, uključujući modu, na ambalažu proizvoda i grafički dizajn, kao i na dizajn enterijera. Iako je istina da neke stvari nikada ne izlaze iz mode, ponekad je dobro da se okrenemo pažljivo izabranom trendu prilikom izrade dizajna enterijera.

Izabrane Boje 2021. godine

Na osnovu većine ispitanika godina 2021. godina obeležena je izborom PANTONE 17-5104 Ultimate Gray i PANTONE 13-0647 Illuminating kao najpopularnijih boja u procesu uređenja enterijera.

Prva boja jeste: ,,Ultimate Gray” -amblem čvrstih i pouzdanih elemenata koji su večni i pružaju čvrst temelj. Boje šljunka na plaži i prirodnih elemenata čiji izgled ističe sposobnost da se izdrži test vremena. Ona podstiče osećaj smirenosti, stabilnosti i elastičnosti.

Dok je druga: ,,Illuminating“ (Osvetljujuća) je jarko i vesela žuta, zagrevajuća žuta nijansa prožeta solarnom snagom.

Njihov spoj izražava poruku pozitivnosti podržane čvrstinom. Praktična i čvrsta, ali istovremeno topla i optimistična, ovo je kombinacija boja koja nam daje elastičnost i nadu.

Kako da ukomponujete ove boje u sopstveni enterijer?

Siva će ovde biti laka i praktična za kombinovanje-to mogu da budu svi veći komadi nameštaja, poput garniture, sofe, stočića, pa i zidova. (Pazite samo da je ne koristite previše, na previše većih komada, jer tada možete da dodjete do toga da prostor izgleda monotono. Dodajte topliju nijansu sive u kombinaciju sa ove dve boje ili koristite belu i crnu kao boju koja će da ,,razbije” monotoni izgled.) Žutu iskoristite kao boju efekta, u prostor dodajte stolice žute boje, apstraktne slike ovog kolorita ili jastučiće preko garniture.