Sa sigurnošću možemo reći da je osvetljenje jedan od najbitnijih faktora svakog enterijera. Ono ima veliki uticaj na samu atmosferu u prostoriji, izborom pravog osvetljena u enterijeru može se uticati na stvaranje pogodnog i prijatnog ambijenta. Međutim, bitno je razumeti da svaka prostorija zahteva određenu vrstu osvetljenja u zavisnosti od svoje namene.

Rasveta u dnevnoj sobi

Jedna od najčešćih grešaka koja se javlja kod osvetljenja dnevne sobje jeste upotreba takozvanog centralnog osvetljenja. Budući da je dnevna soba mesto na kojem se ljudi okupljaju i provode dosta vremena, važno je da se u ovoj prostoriji primeni koncept slojevitog osvetljavanja. Ovo znači da treba izbegavati osvetljenje na plafonu jer se tako stvara difuzno svetlo koje nije efikasno.

Veoma je dobra praksa da se za dnevnu sobu koriste različiti tipovi svetla koji bi se upotrebljavali za određene aktivnosti (čitanje knjiga, gledanje tv-a, porodično okupljanje i druženje i sl…) Česta greška se pravi kada se svetlo stavlja pored zone gde je televizor, takav izvor svetlosti postavljen pored ekrana stvara bljesak na njega.

Rasveta u kuhinji

Kada se razmišlja o rasveti u kuhinji treba obratiti pažnju na funkcionalnost istog. Direktno osvetljenje je svakako potrebno u delovima kuhinje gde se kuva i dela radne površine gde se hrana priprema. Ukoliko je trepezarija sastavni deo kuhinje potrebno je postavljanje direktnog osvetljenja iznad stola na nekoj udaljenosti od 70 do 100 cm. Naravno, visina postavljanja rasvete zavisi od same jačine osvetljenja.

Kod kuhinja se često koristi kombinacija dekorativne rasvete sa akcentualnom i ambijentalnom. U slučaju akcentualnog osvetljenja, ono se pozicionira unutar zastakljenih visećih elemenata, ono daje kuhinji potrebnu dimenziju i dubinu. Ova svetla mogu biti blažeg intenziteta i voltaže, kako bi naglasili umetnički dojam. Sa druge strane, ambijentalna rasveta stvara sjaj koji odiše toplinom.

Rasveta u kupatilu

Pravi odabir rasvete za kupatilo, podjednako je važan kao i opremanje rasvetom u ostatku doma. Adekvatna postavka kupatilske rasvete zavisi, kako od veličine kupatila, tako i od rasporeda u njemu. Uz pažljivo uklapanje modela u prostor, postižete punu funkcionalnost, bez izostavljanja i estetskog momenta. U kupatilu je potrebno različito svetlo za opuštanje i pripremu pored ogledala i svetlo za čišćenje i održavanje higijene. Generalno, u kupatilu se izbegava hladno svetlo zato što stvara efekat starog lica u ogledalu (što ne želimo). Dekorativno osvetljenje dodaje vizualnu lepršavost, tvrde vodeći stručnjaci i preporučuju upotrebu jednog komada viseće rasvete u kockastom kupatilu, kako bi se njime postigao odgovarajući efekat.

Kupatilu je potrebno svetlo koje nudi savršen nivo iluminacije, ali u isto vreme pokazuje obilje dizajnerskog šarma. U slučaju da uživate u umetničkim komadima u kupatilu, akcentno osvetljenje će ih istaći u najboljem svetlu. Ugradna i usmerena svetla će obezbediti fokusirano osvetljenje.

Rasveta u spavaćoj sobi

Kada je reč o spavaćoj sobi treba uzeti u obzir da je ovo prostorija u kojoj odmaramo i u kojoj se opuštamo. Ovde se često koristi centralno osvetljenje u vidu lustera koji je pogodan za aktivnosti poput oblačenja i spremanja za dnevne aktivnosti. Takođe, u osvetljenu spavaćih soba često se upotrebljavaju stone lampe koje se postavljaju pored kreveta i predstavljaju dobro rešenje za osobe koje čitaju pre spavanja.

Za kraj možemo zaključiti da je ključ za dobru osvetljenost prostorije postavljanje više izvora svetlosti na različitim visinama i lokacijama. Nije dobra praksa da se oslanjajte samo na jedan izvor svetlosti. Takođe treba izbegavati jaka svetla i danas se sve više koriste potenciometari za svetlo koji omogućavaju podešavanje jačine osvetljenja. Revolucionarne štedljive sijalice su odličan primer adekvatnih sijalica koje su posebno pogodne za kreiranje željenog ambijenta u enterijeru.