“Lepota je u očima posmatrača” ovo je čuveni citat starogrčkog filozofa i kada se radi o dizajnu enterijera Vašeg doma treba se voditi njim. Sam odabir boja je vrlo subjektivna stvar i treba paziti da sam odabir odgovara Vama i Vašem ukusu.

Većina naših klijenata, kada je reč o odabiru boja, prvo vrši odabir boja zidova, ovaj redosled je pogrešan. Sama farba je jeftina (ili bar jeftinija od ostalih stvari) i može se naći u svakoj boji što poželite bez problema, bolje rešenje za početak bilo bi odabir boja za elemente koji su manje prilagodljivi, kao što su nameštaj, pločice ili tapete. Kada se nadju željeni tonovi i nijanse na osnovu toga lako se mogu odabrati boje zidova.

Pri odabiru boja, ne morate uzimati nasumične boje bez ikakve povezanosti. Uzmite dve nijanse jedne iste boje da ne biste tu paletu boja učinili previše haotičnom. Najbolje bi bilo da odaberete jednu tamnu, jednu svetlu i jednu jarku boju. Nakon toga, koja će boja biti dominantna u toj sobi zavisi isključivo od vašeg ukusa.

Pri odabiru palete boja u dizajnu enterijera, naročito treba obratiti pažnju na uticaj osvetljenja. Boja je zapravo refleksija svetlosti, tako da će vrsta i količina svetlosti u sobi imati značajan uticaj u paleti boja. Isprobajte kako prirodno svetlo ili svetlost lampe utiče na boju materijala, nameštaja, zidova i svih ostalih površina. Dnevna svetlost se smatra savršenim načinom osvetljenja jer ima skoro isti intenzitet na bilo koji vidljivi spektar boja. Prirodna svetlost se menja od izlaska do zalaska sunca kako sunčevi zraci putuju kroz različite slojeve atmosfere. Zato kada birate paletu boja za određenu sobu, provedite neko vreme u tom prostoru tokom dana, i probajte da uočite kako promena svetla utiče na taj prostor.

Kada birate boje za neku sobu koja se koristi uglavnom pre izlaska ili posle zalaska sunca, birajte boje isključivo pod svetlošću koja će najviše biti zastupljena u toj sobi. Imajte na umu i da će svaka boja koja sadrži belu boju u sebi reflektovati boje koje je okružuju. Beli zid će, na primer, poprimiti refleksije tepiha, plafona ili čak i nameštaja.

Uklapanje boje nameštaja sa bojom zidova može biti izazov za većinu ljudi. Naime, prvo što treba da uradite jeste da sagledate celokupnu prostoriju i uočite neki komad nameštaja što se ističe (kauč, fotelja, sto, ormar…), i neka to bude polazna tačka za odabir boje za zidove. Ako je taj dominantni komad nameštaja jednobojan, odaberite boju iz iste palete i za zid. Nemojte uzeti potpuno istu boju, već malo svetliju ili malo tamniju nijansu, kako biste izbegli da prostorija deluje monotono. Zanimljiva kombinacija, takođe, može biti i uzimanje kontrastnih boja za zidove u odnosu na boju nameštaja. Na taj način, boja nameštaja je opet uvezana sa bojom zidova, ali ne previše očigledno. U slučaju da ste se odlučili za opciju da se boja za zid nadopunjuje sa nameštajem, ali mislite da bi ona mogla da bude previše upadljiva ili jaka, možete probati da kombinujete tu boju i prigušeni ton iste nijanse, pa će vaši zidovi i nameštaj biti u skladu i delovati kao celina u dizajnu enterijera.

Feng šui i uticaj pojedinih boja

Po feng šuiju boje su jedan od najvažnijih pomagala uz pomoć kojih se može promeniti energija određenih delova stana, a feng šui nastoji da doprinese stvaranju zdrave i skladne sredine za život i rad, povećanju harmonije, zdravlja i blagostanja.