Pri izradi planova dizajna enterijera vrlo često se zanemaruje upotreba biljaka koje znaju da unesu veoma pozitivnu promenu u samu prostoriju. Nijedan predmet ne može oplemeniti prostor kao živi organizam koji pored toga ima i dekorativnu ulogu, ako se uzme u obzir da postoji ogroman broj različitih vrsta biljaka uvek se može naći odgovarajuća za svačiji ukus.

Danas dizajneri enterijera sve češće uključuju biljke i dekorativne saksije u svoje projekte. Pored same estetike veoma je bitno odabrati biljku u skladu sa Vašim načinom života. Ukoliko imate manje slobodnog vremena treba odabrati biljke koje ne zahtevaju često pažnju, možda ste alergični na određene vrste biljaka koje onda svakako treba izbegavati, možda imate nestašne ljubimce koji zbog kojih se biljke moraju postaviti na police I ne mogu se koristiti veće saksije.

Postoji mnogo faktora koji utiču na pravilan odabir vrste biljke kojom bi oplemenili Vaš prostor. Prilikom pozicioniranja sobnih biljaka treba voditi računa o tome da uvek imaju odgovarajuće svetlo, temperaturu, vazduh i vlagu. Zato je vaša jedina obaveza kada unosite zelenilo u svoj dom da se informišete o vrsti biljke koju ste odabrali da li joj prija direktno sunce ili ne, toplo ili hladnije okruženje, suv ili vlažan vazduh, koja je optimalna količine vode itd.

Uticaj biljaka na zdravlje

Pored estetskog faktora, koji direktno utiče I na raspoloženje i ugodnost boravka u zatvorenom prostoru, biljke u enterijer donose i brojne pozitivne zdravstene uticaje. Utiču na smanjenje stresa stvarajući zdravo okruženje svojim koloritom, čak postoje I naučne studije koje kažu da zelenilo u prostoru gde se boravi ima izuzetno dobar efekat na smirivanje uma.

Pored pomenutog, biljka upija elektromagnetno zračenje, suzbija neugodne mirise, neke vrste sa velikim listovima doprinose i smanjenju buke. Pored navedenih pozitivnih efekata, svakako najvažnija funkcija svake biljke jeste process fotosinteze u kome biljke oplemenjuju vazduh. Biljke takođe predstavljaju filter za nečistoće i smanjuju nivo prašine u Vašem domu, ovo Vaš dom može učiniti mnogo prijatnijim mestom za život.

Vrste biljaka u enterijeru

Kao što je pomenuto, odabir biljaka zavisi i od samog stila enterijera. Ukoliko je vaš proctor svetao I pun svetlosti najbolje je odabrati velike komade biljaka, ukrasno grmlje ili čak drveće, danas se često sreću I ukrasne voćne sadnice u otvorenijim prostorima. Jedno od najpopularnijih izbora, kada je reč o biljkama, je svakako bonsai. Bonsai se sadi u plitke posude I odgovaraju mu svi oblici jedino je važno da je posuda kamena, boja posude takodje može da se uklopi sa bojama enterijera.

Za nas sa manje slobodnog vremena, kaktusi su idealan izbor, mogu se uklopiti u sve stilove dizajna od modernog do rustičnog stila jer izgledaju veoma prirodno i što je veoma bitno ne zahtevaju mnogo pažnje. Kaktusi su izuzetno dekorativni i idealni su za sve vrste ukrasnih posuda za cveće, jer ne zauzimaju mnogo prostora.

Takođe je važno znati da diskretno uređenje enterijera dozvoljava velike i grandiozne biljke, dok sa druge strane, manje prostore koji su uređeni u tradicionalnom stilu najbolje osvežavaju male biljke koje liče na poljsko cveće, nežna i krhka paprat ili kućna ljubičica. Ako za njih odaberete neku zemljanu posudu, izgledaće sveže i u vaš dom uneti prelep rustikalni i prirodni ambijent.