Dekorativne tehnike predstavljaju jedinstven način da se naši zidovi i plafoni oplemene i učine prefinjenim. Za koju tehniku će mo se odlučiti zavisi prvenstveno od našeg temperamenta i ličnog doživljaja prostora. Način nanošenja dekorativnih materijala na zidove i plafone predstavlja "tehniku", odnosno jedinstvenu umetnost dekoracije. Bilo da odaberete štuko, koji podseća na mermer, neki od sedefastih materijala, imitacije prirodnog kamena, ili onih koji u sebi sadrže perle koje prelamaju svetlost dobićete jedinstveno umetničko delo, koje u sebi nosi pečat majstora koji ga radi.

Traventino

Traventino je jedan od najtraženijih materijala, koristi se podjednako za enterijere i eksterijere. Ako se nanese na zid kako treba on daje efekat prirodnog kamena.

Ukoliko želite da oživite ideal neprolazne elegancije, oslikate motive netaknute prirode ili ovekovečite svevremenost ekstravagancije na vašim zidnim površinama, Traventino se radi u svim bojama, mešavina je kreča i mermera u prahu. kada se nanese na podlogu on se skoro sjedini sa njom pa daje utisak da je to iz jednog komada, isplativo je raditi traventin u vaše prostorije jer izgleda odlično i jeftinije je rešenje nego rediti strukture od pravog kamena. Dekorativna tehnika koju zovu Traventino, Traventin ili Travertino.

Travertino kroz lepotu strukture prirodnog kamena unosi dah drevnih vremena u svaki ambijent.

Rustik

Rustik je jednostavan, ali elegantan stil koji je prefinjen, ali ne izgleda preopterećeno, zagušljivo ili oštro. Najpoznatije karakteristike rustičnog ukrašavanja su upotreba prirodnih materijala i zemljanih boja. Rustik boje su duboke i prirodne. Paleta boja se uveliko kreće ka neutralnim, a bogati zemljani tonovi poput zelene, braon i sive su uobičajeni izbori boja.

Pruge

Pruge su bezvremenski element dekoracije koji će uvek izgledati sveže i nikada neće izaći iz mode. Osim toga, postoje neograničeni načini da ih ugradite. Kada su na zidu, tradicionalne vertikalne pruge stvaraju iluziju visine, dok modernije horizontalne pruge čine da sobe izgledaju šire i stvaraju osećaj izduženosti.

Treba imati na umu da su pruge same po sebi dovoljno efektne, pa je bitan izbor boja – najbolje je koristiti boje koje su kontrastne (crno – belo) ili koje potiču iz iste porodice. Jako je bitna i veličina prostorije, što je soba veća, to su pruge šire i obrnuto – tanke pruge mogu da izgledaju pretrpano u velikoj prostoriji, dok široke pruge gube efekat u maloj. Mešanje širokih i uskih prugi stvara razigran i nestašan izgled pa je idealno za dečiju sobu na primer.