Mi u GOGA DIZAJN-u, kroz razne teme sveta dizajna enterijera na našem blogu, težimo da sadržaj vezan za dizajn enterijera bude dostupan svima. Dakle, danas se vraćamo osnovama. U ovom postu pozabavićemo se osnovama teorije boja koje bi svaki ljubitelj dizajna trebao znati.

Šta je i kako se koristi točak boja?

Teorija boja je skup pravila po kojima se boje slažu i mešaju. Najlakši način učenja teorije boja je uz pomoć točka boja koji je osmislio Njutn. Boje u točku se mogu podeliti na osnovne i sekundarne, kao i na tople i hladne.

Jednostavno rečeno, točak boja pruža vizuelni prikaz boja koje se lepo mešaju. Samim tim odabir boja uz pomoć njega uklanja sva nagađanja pri uredjenju.

Koje boje onda lepo izgledaju zajedno?

Takozvane komplementarne boje su one boje koje dopunjuju jedna drugu i izgledaju sjajno u enterijeru. Na točku nadjite boju koja Vam se dopada, a nakon toga pogledajte boju koja se nalazi naspram nje-njenu komplementarnu boju. Tipično jedna boja deluje kao dominantna nijansa, a druga kao akcenat.

Kombinacije poput crvene i zelene, plave i narandžaste ili žute i ljubičaste su izuzetno visokog kontrasta, što znači da je najbolje da se koristi u malim dozama i kada želite da skrenete pažnju na određeni element dizajna.

Pošto su ovo često dominantne boje, preporučujemo da kupite možda jednu fotelju ili stolice za trpezarijski sto u boji sa točka po želji, nakon toga prema tome dalje da kupujete dekorativne jastučiće (neke iste boje, neke u njenoj komplementarnoj boji, a naravno i neke neutralnih boja tj. crno, bele, sive, nude), kao i sitniji dekor koji može da bude nešto sa čim možete da dosta i da eksperimentišete i time razbijete monotoniju.