Ako ste se pitali kako možete sami da ukrasite svoju spavaću sobu, evo nekoliko jednostavnih saveta za dizajn enterijera da biste što lakše započeli Vaš projekat.

1.Koristite suptilne boje

Spavaća soba treba da budu umirujuća i udobna, a najbolje boje za postizanje ovakvog efekta jesu nežne palete boja: neutralne boje poput bele i krem ili ukoliko želite boje-svetla paleta boja poput lavande i svetlo plave boje. To ne znači da vaša spavaća soba mora biti dosadna-ako su vaše omiljene boje smele boje, slobodno eksperimentišite, samo pokušajte da to budu ili detalji (jastučići, prekrivač, stočić...) ili samo jedan ,,akcenat” zid (farba ili zanimljiva tapeta), u suprotnom prekomerna mera takvih smelih boja može da ostavi utisak manjeg i mračnijeg prostora.

2. Budite sigurni da imate dovoljno prostora da se slobodno krećete

Jedan od najboljih načina da svojoj spavaćoj sobi pružite opuštenu i opuštajuću atmosferu je fokusiranje na lakoću kretanja. Pokušajte da izbegnete puno ,,nepotrebnog” nameštaja, kako biste izbegli osećaj skučenosti. Ovo je posebno važno u malim prostorima i malim sobama, gde je prostor toliko ograničen da morate biti sigurni da možete da se nesmetano krećete kroz prostor. Ako Vam je prostor poprilično mali, razmislite o dodatnim prostorima za odlaganje koje biste mogli da primenite (poput fioka ispod kreveta).

3. Imajte više izvora svetlosti

Umesto da se oslanjate samo na centralno, plafonsko svetlo ili stolnu lampu, dodajte nekoliko različitih izvora svetlosti koje možete da uključite i isključite za maksimalnu funkcionalnost i koheziju. Nije vam potreban luster za postavljanje rasvete - razmislite o različitim jednostavnim izvorima svetlosti koje možete iskoristiti u svojoj spavaćoj sobi (poput više podnih lampi, stonih lampi, svetla za čitanje, prigušivača i skrivenih LED traka).

4. Napravite balans ,,tvrdog” i ,,mekog”

Sve spavaće sobe imaju jedan veliki mekani predmet - krevet - koji je često fokusna tačka sobe. Da biste pomogli da se uravnoteži vizuelna mekoća kreveta, pokušajte da tu mekoću uvrstite na još jedno ili dva mesta, što će izbeći da ostatak sobe ostavlja utisak previše „tvrdog“. Zavese za prozore, prostirke za pokrivanje ili plišani/čupavi pokrivači sjajni su načini za pravljenje ,,mekane” i udobne atmosfere u sobi.

5. Napravite poseban kutak

Vaša spavaća soba treba da bude kao posebno utočište u kome se možete opustiti. Ukoliko imate prostora, razmislite o načinima na koje možete napraviti svoj privatni kutak. Mesto za sedenje pored prozora ili čak samo udobna fotelja čine jedno divno mesto za opuštanje.

6. Sledite svoj lični stil

Kada osmišljavate ideje za spavaću sobu, nemojte se toliko držati tudjih saveta da ne biste na kraju dobili spavaću sobu koja vam se ni ne sviđa. Vaša spavaća soba treba da bude Vama lično lepa i prijatna, kao i da bude prilagođena Vašim potrebama.

Pogledajte puno slika enterijera na internetu i vidite šta se Vama to svidja, a šta ne. Ako volite nešto specifično - bilo to zelenilo ili tapacirano uzglavlje - obavezno napravite prostora za to u svojim dizajnerskim idejama.