Svako treba svoj dom da uredi na osnovu svog ličnog izbora i ukusa ali neke greške u dekoraciji kuće nemaju nikakve veze sa budžetom i samim prostorom koji imamo na raspolaganju. U daljem tekstu predstavićemo Vam najčešće greške koje se dešavaju u samom procesu dizajna enterijera.

Nemanje plana

Pokretanje dizajnerskog projekta bez prethodnog pravljenja plana je kao vožnja do nepoznate lokacije bez gledanja mape.Vaša ,,mapa” može biti 3D model to jest idejno rešenje prostora koje će Vam pomoći da vizualizujete kako to Vaš prostor može da izgleda na kraju, da Vam da smernice oko palete boja, tipa nameštaja i njegovog rasporeda, kapaciteta prostorije itd.

Druga opcija jeste 2D projekat (obično klijenti uzimaju u paru sa 3D modelom), on Vam daje tačne dimenzije i plan Vašeg prostora iz ,,ptičije perspektive”, ovaj nacrt dalje možete da predate majstorima.

Trebalo bi i da odvojite vreme da procenite koji će predmeti u Vašem domu ostati i koji novi komadi će Vam trebati. Napravite spisak ili pratite 3D model prilikom kupovine. Ovo će vam pomoći da izbegnete impulsne kupovine koje ne odgovaraju estetici prostora.

Izbor nameštaja pogrešne veličine

Skala i proporcije jesu obično jedne od većih prepreka prilikom uredjivanja enterijera. Idealan prostor imaće mešavinu različitih veličina i oblika, ne samo veliki, niti samo mali komadi. Pri odabiru nameštaja različitih veličina, takođe treba uzeti u obzir proporciju. Visoka stolica pored niskog stolića za kafu izgledaće nespretno i nesrazmerno. Preporučujemo Vam da uvek izmerite prostor gde će nameštaj ići i komade u njegovoj blizini kako biste bili sigurni da ćete prilikom kupovine uzeti pravu veličinu.

Izložene utičnice i kablovi

Ništa ne upropaštava lepu sobu kao ružni splet kablova i žica. Električni kablovi mogu biti neizbežni, ali to ne znači da ih ne možete maskirati ili skloniti iz vida. Najbolji način da sakrijete kablove je da ih provučete u zid tako da potpuno nestanu, ali ovo nije uvek opcija. Možete i da obojite kablove u istu boju kao i zid kako biste bili manje primetni.

Srećom sada je sve veći broj noćnih ormarića, stolova i pomoćnih stolova dostupnih sa ugrađenim stanicama za punjenje. Navlake za kablove takođe se isporučuju u velikom broju stilskih boja koje pomažu prikrivanju kablova. Takodje, imajte na umu prilikom urednjenja gde su tačno i na kojim visinama utičnice u Vašem prostoru, kako bi onda u skladu sa tim kupili komade nameštaja i dalje ih postavili na odgovarajuća mesta.

Samo jedan izvor svetlosti

Građevinari uglavnom koriste najjeftiniju rasvetu i postavljaju je samo toliko da obezbede osnovno svetlo. To često ostavlja slabo osvijetljene prostore ili jaku rasvetu. Trik u osiguravanju da je svaka soba u Vašoj kući topla, prijatna, udobna i dobro osvetljena je da napravite plan osvetljenja. Dobro osvetljenost možete postići slojevitim osvetljenjem na različitim nivoima i intenzitetima. Kombinacija gornjih svetala, zidnih svetala i podnih i stonih lampi obezbediće ravnomerno osvetljenje u Vašem domu.

Dobro osmišljeni plan osvetljenja jeste taj koji obezbedi da svaka soba ima dovoljno svetla za obavljanje bilo kakvih aktivnosti koje se obično rade u tom prostoru. Svaka soba treba da ima centralno (ambijentalno) osvetljenje koje vam omogućava bezbedno kretanje. Svetlo usresredjeno na neki deo prostorije poput pult u kuhinji za kuvanje, kutak sobe za čitanje itd. Takodje i naglašeno osvetljenje za isticanje vrednih predmeta poput umetničkih dela i skulptura.

Prenisko kačenje zavesa

Još jedna uobičajena greška u dizajnu enterijera je kačenje zavesa na ili neposredno iznad okvira prozora. Ovo može učiniti da se prozori čine manjim, a i zapravo blokira prirodno svetlo. Viseće zavese odmah ispod plafona i omogućavajući im da se protežu sve do poda, daće efekat većih prozora. Takodje se uverite da se šipka proteže dovoljno daleko pored okvira prozora da osigura da je prozor potpuno otkriven kada su zavese otvorene.